gebouw_ad1926De Woudkapel werd in 1924 gebouwd naar ontwerp van dr. ir. G.W. van Heukelom (1870 – 1952). Van Heukelom is vooral bekend geworden door het NS gebouw in Utrecht, ook wel bekend als HGB III of De Inktpot.

Van Heukelom en zijn vrouw Henriette van den Brandeler maakten begin jaren twintig deel uit van een vrijzinnig protestantse kring in Bilthoven. Predikanten, dichters, filosofen en kunstenaars werden uitgenodigd om over religieuze en levensbeschouwelijke zaken te spreken, ondersteund door muziek en zang. Aanvankelijk vonden deze bijeenkomsten plaats in hun huis ‘Woudzang’. Toen er toch behoefte ontstond aan een eigen ruimte, ontwierp Van Heukelom in zijn avonduren de ‘Woudkapel’, die in 1924 werd ingewijd.

gebouwDe Woudkapel, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, wordt gekenmerkt door harmonie tussen metsel- en houtwerk. Boven de voormalige hoofdingang, is in baksteen het woord VREDE gemetseld. Binnen valt vooral de bijzondere sfeer van het gebouw op. De glas-in-lood ramen van Jan Schouten laten bewust weinig licht door om zo een soort van clair-obscur te bewerkstelligen. Karakteristiek in het interieur zijn de bakstenen bogen: deze zetten zich voort in de galerijen aan beide zijden. De Woudkapel staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

In 2012 werd De Woudkapel aangepast aan de eisen van deze tijd door architect (en Woudkapel vriend) Jaap Oprel. Met een grote en kleine zaal, een royale hal en een professionele keuken is de Woudkapel naast een bijzonder monument ook een gebouw van deze tijd.
Alle ruimtes worden ook verhuurd en sinds eind 2013 is De Woudkapel door de Gemeente De Bilt aangewezen als een van de officiële trouwlocaties, zie trouwen.